Nou Curs d'Història: "Roma a Catalunya"

Com cada any per primavera Òmnium Cultural Terrassa i el CEHT us proposem un nou curs d’història de Catalunya.

Roma a Catalunya

Som hereus moltes cultures, del poble iber, dels romans i després del visigots. Per saber on volem anar cal conèixer d’on venim. Òmnium Cultural Terrassa proposa un curs per aquesta primavera a través de la mirada en un moment de la història per estudiar l’especificitat catalana. Com sovint ha passat les terres catalanes han estat al mig dels enfrontaments pel control de la Mediterrània, el traspàs d’Ibers a romans, els avenços que representà l’arribada de l’organització social, cultural i econòmica de l’imperi Romà però també les pèrdues que van suposar aquesta colonització. La influència de la societat romana en la nostra manera de ser, per be o per mal, quedarà dibuixada en quatre xerrades.


Lloc: Aula Magna del Centre Cultural Terrassa, Rambla d’Ègara, 340

Dilluns 25 d’abril · Catalunya al mig del conflicte
Joan Santacana Mestre

Dilluns 2 de maig · La sort d’esdevenir romans
Joan Santacana Mestre

Dimarts 10 de maig · Els problemes de ser romanitzats
Joan Santacana Mestre

Dilluns 23 de maig · El municipi flavi d’Ègara. Consideracions generals.
Antoni Moro García


Inscripcions
mail: terrassa@omnium.cat
telèfon: 93 783 44 35 (deixeu el missatge i rebreu la confirmació)
Emplenant aquest formulari

Preu: 

  • Socis Òmnium i CEHT: gratuït
  • Jubilats i estudiants: gratuït
  • No socis: 5 Eur.Joan Santacana Mestre

És arqueòleg; fou deixeble de Joan Maluquer de Motes i de Miquel Tarradell. Doctor en pedagogia, avui és professor de didàctica de les Ciències Socials a la Universitat de Barcelona. La seva trajectòria com a museòleg l’ha portat a desenvolupar molts projectes museogràfics i té editades més de dotze obres en la col·lecció de museística i patrimoni d’Ediciones TREA.. Així mateix, és autor de la reconversió en Museu a l’Aire Lliure de la Ciutadella Ibèrica de Calafell, una experiència singular i pionera al sud d’Europa. Entre la seva obra científica cal destacar Economia, societat i canvi a la Catalunya prehistòrica, L’excavació i restauració del castell de la Santa Creu, El jaciment protohistòric d’Aldovesta, El poblat ibèric d’Alorda Park, L’assentament del bronze final i primera edat del ferro del Barranc de Gàfols, així com Els ibers del nord, Blat, metalls i cabdills. Catalunya del neolític a la iberització i La cuina dels ibers. Recentment ha publicat, conjuntament amb Víctor Revilla l’obra de síntesi Catalunya romana, autèntic estat de la qüestió de mil anys d’història.


Antoni Moro García

Ha desenvolupat la seva tasca professional d’arqueòleg en l’àmbit terrassenc, dirigint les excavacions arqueològiques més rellevants relacionades amb la història de Terrassa, com les campanyes entorn les esglésies de Sant Pere-Seu d’Ègara, la vil·la romana de Can Jofresa, l’entorn de la Torre del Palau i castell de Terrassa, la vila medieval amb la descoberta dels trams de fossat, muralla i la torre cantonera del carrer dels Gavatxons, o les troballes del complex industrial del vapor Busquets, del segle XIX, entre d’altres intervencions. Assidu redactor de la revista local TERME i col·laborador amb publicacions com Història de Terrassa (1987), la Catalunya Romànica (1991) i revistes locals relacionades amb l’arqueologia i història local. Ha publicat diversos llibres entre els que destaca La seu episcopal d’Ègara. Un conjunt cristià del segles IV al IX (2009).